FOTO BRAND JOURNALISM

Coneixes alguna empresa aliena a l’àmbit de la comunicació que tingui el seu propi portal de notícies? El Brand Journalism o periodisme de marca ha passat de ser una tendència a una realitat. Ja són moltes les companyies, sobretot grans corporacions, que han creat els seus propis mitjans de comunicació amb l’objectiu d’atreure i fidelitzar els seus clients mitjançant nous canal.

Coca-Cola, Adobe, HSBC o Eroski són algunes de les empreses que s’han decantat per aquesta opció, obtenint ràpidament bons resultats gràcies al suport dels seus clients. Però, com ho han aconseguit? ¿En què consisteix realment el Brand Journalism?

Què és el Brand Journalism?

El Brand Journalism o periodisme de marca és una disciplina basada en la creació de «mitjans de comunicació» dins d’una marca o empresa no informativa. Unes pàgines webs o blocs en què s’informa sobre esdeveniments que no tenen perquè estar relacionats amb l’empresa.

Llavors quin és l’atractiu? La resposta és senzilla: oferir als usuaris altres continguts de qualitat que puguin resultar-útils. Com ja hem parlat anteriorment, el contingut s’ha convertit en una de les claus de les estratègies de màrqueting; els clients rebutgen el «autobombo» de les marques i exigeixen valor a les informacions que publiquen.

D’aquesta manera, les empreses es converteixen en fonts i proveïdores de notícies gràcies a invertir en continguts. Es busca informar els usuaris, entrar en contacte amb ells i conversar per aconseguir el seu posterior fidelització. Es tracta d’anar més enllà de les tradicionals notes de premsa i les informacions merament corporatives, ara la marca és la pròpia editora i té l’oportunitat d’arribar al seu públic sense intermediaris. Tot i que no deixi de ser un altre canal de comunicació d’una marca, aquí els continguts destaquen per la seva qualitat: estan basats en fets reals, són actuals i aporten valor als lectors. Darrera d’ells, es troben professionals que coneixen l’ofici i que realitzen habitualment el que es coneix com periodisme de dades. No obstant això, en aquest cas, la línea entre el periodisme, el màrqueting i les relacions públiques no quedaria del tot definida. Fins i tot podríem arribar a considerar que el Brand Journalism no és periodisme ja que no obeeix completament a objectius a l’hora d’escollir continguts i que no deixa de formar part de l’estratègia de màrqueting i relacions públiques de l’empresa.

En definitiva, els nous formats de periodisme són possibles. Els professionals del sector es reinventen apostant per models com el Brand Journalism. Si estás pensant en Brand Journalism, pensa amb Red Harvey. T’ajudarem en la creació del teu propi mitjà.

Red Harvey