Audio Online

Les marques han de tenir una identitat d’àudio única, reconeixible i rellevant que es transmet a través de totes les seves comunicacions. En l’era dels altaveus intel·ligents això podria significar que les marques desenvolupin la seva pròpia veu parlada. La tecnologia de veu no només donarà forma a la manera en què s’emet la publicitat d’àudio, sinó també a la manera com els consumidors poden respondre.

 

Branding

Durant el 2019 es veurà un font de desenvolupament d’estratègies de branding que no es desenvoluparan només en forma de campanyes publicitàries, sinó que es traslladaran a tots els punts de contacte entre marques i persones, des de la pròpia experiència de producte o servei, fins al suport explícit en causes i projectes socials.

 

‘Branded content’ & publicitat nativa

Hi haurà cada vegada més una tendència gradual centrada en la generació de continguts amb interès rellevant per al target directament relacionats amb la categoria de l’anunciant, i que sense tenir necessàriament una presència de marca, servirà per aconseguir data qualificada i de valor afegit . Quan l’experiència de l’usuari és realment el primer, el sector pot deixar de parlar sobre ‘brand safety i començar a parlar sobre brand care, la capacitat d’inserir anuncis en els entorns més rellevants i atractius.

 

Data

Per millorar la qualitat del Data s’ha creat el nou KPI, Effective On-Target CPM, que mostra el veritable preu que es paga per impactar el públic objectiu, i guanyarà més rellevància en comparació amb el CPM tradicional. Amb aquest nou KPI, encara que els anunciants i agències paguin inicialment un preu premium per activar data de qualitat en les seves campanyes, el preu es veurà més que compensat causa de la reducció d’impressions fora del target.

 

DOOH (‘Digital Out Of Home’)

El DOOH ja no és el futur del medi exterior, sinó el present. Es produeix un canvi d’objectiu de comunicació, a més del branding, cada vegada és més important el ROI, i gràcies a la tecnologia es poden obtenir més dades. Pel que fa al format, es experimentarà un creixement del parc actual gràcies al naixement d’un altre tipus de circuits. La creativitat serà creada tant per la marca com per l’usuari en real time en funció del context per captar més atenció.

 

‘eCommerce’

L’obertura de codi per al desenvolupament de funcionalitats ad hoc en plataformes com Alexa i l’avanç del SEO per veu, facilitarà el qual a finals del 2019 creixi la venda només mitjançant l’ús de la veu. Cal destacar, que una altra de les tendències serà les Xarxes Socials com a canal de venda que ja han començat a adaptar perquè el seu entorn faciliti la compra i venda de productes i serveis.

 

‘E-sports’

És una gran oportunitat per als anunciants, que, que ja sigui de forma directa en lligues o equips, o simplement com patrocionador, poden entrar en un sector de gran potencial molt vinculat a les noves generacions, especialment la generació Z i els milenials.
Els Battle Royale (un gènere de videojocs que combina els elements d’un videojoc de supervivència amb la jugabilitat amb un últim jugador en peu) regnaran en 2019 atraient noves audiències als esports i els principals players del motor ja tenen presència amb les seves pròpies competicions amb els avançats simuladors de conducció.

 

Innovació tecnològica

El ‘blockchain‘ continua com una de les tendències tecnològiques en el pròxim any i serà clau en la forma en què es van a establir els acords i la verificació de les dades dins el sistema a nivell digital. S’observa que hi haurà un impuls del Visual Search, a través de motors de cerca, ja que els resultats aconseguits són més precisos. Els anunciants hauran de treballar per millorar la recerca d’imatges dins del seu inventari web i crear visibilitat en els resultats de recerca visual rellevants.

 

Regulació

L’any 2019 es configura com un any d’ajustos als nous criteris normatius de les autoritats de protecció de dades, que encara han de donar moltes pautes sobre com complir amb la normativa en entorns digitals i la seva interacció amb la normativa d’ePrivacy, específica per a l’entorn d’internet. S’espera també que en 2019 l’Agència Espanyola de Protecció de Dades publiqui l’actualització de la Guia sobre l’Ús de les cookies a la llum de les exigències del RGPD i la LOPD sobre aquest tema. Agències i anunciants cada vegada més buscaran els millors proveïdors per treure el màxim partit a aquesta oportunitat.

 

‘Mobile’

La implantació del 5G afavorirà una major mobilitat i cobertura per als usuaris, amb serveis més innovadors i més rapidesa. Google seguirà premiant els resultats AMP (Accelerated Mobile Pages) enfront dels tradicionals. A més, moltes de les grans plataformes duplicaran l’ús de vídeo d’alta qualitat dissenyat per a una audiència mòbil. La publicitat en vídeo en entorns mobile serà cada vegada més interactiva i accionada per l’usuari, incrementant així la seva eficàcia, amb grans ràtios de visionat. Les dades d’ubicació que es generen durant la navegació mòbil donen a la indústria una oportunitat única per perfilar els usuaris en funció dels llocs que freqüenten.

 

‘Performance’

Cada vegada es fa més necessari atribuir / remunerar vendes / leads a més d’un únic canal (multiatribució). Tots els canals tenen pes i importància en el procés de venda i per tant és vital avançar en la remuneració adequada a cada canal. Dins el Màrqueting d’afiliació una de les principals avantatges que prendran rellevància l’any que ve és la capacitat d’internalització que el màrqueting d’afiliats per a les marques.

 

Programàtica

IAB Tech Lab i OpenRTB llencen OpenRTB 3.0, l’última versió que com a objectiu augmentar la seguretat i transparència en l’ecosistema programàtic. La publicitat contextual serà probablement la protagonista de cara a l’any que ve. Es basa en realitzar un target en funció del contingut on l’usuari ha interactuat amb l’anunci, en lloc de basar-se en les dades sobre la persona. Una altra tendència serà el «mood targeting«, se situa dins el target contextual i se centra en la correlació entre els contextos que els usuaris consumeixen en línia i l’engagement amb l’anunci. Permet trobar als usuaris més receptius a l’anunci de la marca gràcies a la detecció de l’estat òptim de l’usuari.

 

Xarxes Socials

Els usuaris generen cada vegada més contingut ràpid (stories d’Instagram, de Facebook ) i menys contingut permanent. Per això les marques tenen una oportunitat de crear un espai per a les seves marques, amb un llenguatge propi, especialment per connectar amb millennials i la generazión Z. A més, poden aprofitar aquest rendiment a través d’anuncis que es reprodueixen en les transicions de ‘stories , i els seus resultats són comparables a l’èxit de les Social Native Ads. D’altra banda, amb els continguts de vídeo i de streaming entre els formats de contingut més populars, la Social TV es presenta com una tendència que les Xarxes Socials no han volgut deixar passar: tot i que la reina de continguts de vídeo és YouTube, altres com Facebook han inclòs la pestanya Facebook Watch per accedir a continguts exclusivament de vídeo, o Instagram TV, que també es tracta d’un entorn dedicat a continguts de vídeo de més durada que els que permet el feed d’Instagram.

 

TV conectada

La reacció dels broadcasters a l’auge dels operadors OTT, ha portat a la recerca de plataformes col·laboratives que permetin traslladar a l’usuari una proposta alternativa dins el marc de l’oferta del radiodifusor. LovesTV, la proposta conjunta de A3Media, Mediaset i RTVE (que ja s’havia posicionat en HbbTV amb el seu servei Botó Vermell) marca un abans i un després en la consolidació de l’estàndard a Espanya. L’automatització i el big data estan conduint també a propostes cada vegada més properes a l’ús d’Intel·ligència Artificial en les propostes de TV Connectada, ja sigui per oferir una publicitat cada vegada més ajustada als interessos de l’espectador, a través de la addressability o per reduir la distància entre el contingut i l’usuari que s’enfronta a una oferta virtualment infinita de continguts audiovisuals.

 

Vídeo online

Trobar un inventari digital premium segur per a la marca és clau per als anunciants en un món dominat per la publicitat en vídeo. S’espera que més del 80% de tot el vídeo publicitari de 2019 sigui programàtic. Una altra tendència en vídeo en línia són els «Snack Ads«, vídeos molt curts la durada menys de 10 segons i que sorgeixen com a resultat de l’abundància de continguts en vídeo que les empreses i particulars estan produint. Google fins i tot recomana vídeos de 6 segons per mantenir tota l’atenció dels espectadors, els anomenats «Bumper Ads«.